Werken onderweg

In 2014 besloten we om voor langere tijd vrijwilligerswerk te gaan doen. De zoektocht begon op internet, maar al gauw bleek dat we niet echt iets konden vinden wat ons aansprak. Werken met (wilde) dieren is bijna onmogelijk, maar ergens puur een helpende hand bieden in ruil voor kost en inwoning bleek ook nogal lastig. Bijna alle organisaties die dit aanbieden, vragen hier geld voor. Dit verschilt van een paar tientjes tot honderden (!) euro's per maand. Dat is niet hoe wij het willen aanpakken en dus zijn we op zoek gegaan naar alternatieven die bij ons passen. We hadden een aantal ideeën en bespraken verschillende mogelijkheden. Stapje voor stapje groeide ons plan, tot we op een dag tegen elkaar zeiden: "Waarom rijden we niet gewoon zélf naar Afrika....? Dan kunnen we zelf bepalen waar we heen gaan en als we eenmaal onderweg zijn komt er vast wel wat op ons pad." Toen deze knoop was doorgehakt zijn we opnieuw op zoek gegaan naar hoe dit aan te pakken en in te vullen.

Na wat speurwerk blijkt dat er best veel verschillend werk beschikbaar is. We kunnen olijven oogsten, bomen planten, stallen bouwen of een hostel schilderen en inrichten. Ook zijn er dorpen waar ze hulp nodig hebben bij het opzetten van toeristische activiteiten. Het belangrijkste voor ons is dat we bij de lokale bevolking terecht komen die we kunnen helpen in ruil voor een maaltijd en huisvesting. Zo leren we de bevolking en culturen onderweg ook beter kennen. Er is een aantal organisaties die we op het oog hebben om dit, deels, te realiseren.
Wwoof
Workaway
HelpX 

Als we onderweg spontaan iets tegenkomen waarmee we kunnen helpen, doen we dat uiteraard graag.
Om hier te komen hebben we jullie hulp hard nodig!

Hieronder zie je een overzicht van waar we hebben gewerkt en onze ervaringen:

De Stek in Lelystad: Simone heeft in de periode april-augustus 2015 regelmatig op deze fantastische biologisch-dynamische tuinderij geholpen, als voorbereiding op de reis.
"Het is erg interessant en leerzaam op allerlei vlakken. Ik weet niets van tuinbouw en Piet en Renée geven mij hier de mogelijkheid om alvast wat kennis en praktijkervaring op te doen; van zaaien tot oogsten, schoffelen en wieden. Het werk is zeer veelzijdig en ik ben hen hier erg dankbaar voor. Elke keer als ik hier ben geniet ik, zowel van het werk als van de mensen om me heen en het heerlijke buitenleven!"

update 20-12-2015:
Vooralsnog lukt het ons niet geschikt vrijwilligerswerk te vinden. In Marokko hebben we verschillende mensen aangeschreven, maar zij wilden allemaal geld ontvangen om ons te onderhouden. Daar hebben wij voor bedankt. In Senegal probeerden we het bij een aantal adressen, maar niet iedereen had hulp nodig. Daarnaast zijn er ook veel mensen die helemaal niet reageren, zitten wij nog regelmatig in gebieden met slecht of helemaal geen internet bereik en willen we in landen als Mali liever niet te lang blijven hangen. Ghana zou een nieuwe optie kunnen zijn voor ons, maar daar wordt via Wwoof niets aangeboden en via Workaway bijna allemaal weeskind projecten of lesgeven op school.... Niet iets wat ons echt aantrekt. We blijven onze oren en ogen openhouden en zoeken naar iets geschiktst. Hopelijk komt er binnenkort iets op ons pad.

 update 20-04-2016:
 inmiddels zijn we in Namibië beland. Er zijn hier een paar opties voor vrijwilligerswerk, zo ook in Zuid Afrika.  Meer via 'workaway' dan via 'wwoof', maar we hebben hier leuke projecten gezien die te maken hebben met het helpen in een lodge, in de natuur, met safaris, camping en toeristen. Een beetje wat we nu zelf ook doen. We hebben wat mensen aangeschreven en onze hulp aangeboden, maar tot op heden nog geen antwoord ontvangen. We blijven het proberen, want we hebben er zin in en zijn ook wel even toe aan een soort van vast plekje, al is het maar voor 1 of 2 maanden.

 

Rooiklip Guestfarm in Namibië; een guestfarm, gevonden via WWOOF waar we in mei 2016 enthousiast begonnen. Helaas had werk niets met biologische landbouw te maken en hadden we veel moeite met hun omgang met de werknemers. Onze uitgebreide ervaring kan je lezen in het verhaal "Leerschool".

Mayoka Village in Malawi; In oktober 2016 hebben we 6 weken in deze lodge/backpacker gewerkt. Een ontzettend leuke en leerzame tijd hadden we hier en we willen dan ook graag terug...!